Hortensia snoeien

Maart is dé maand om je hortensia’s te snoeien. Je doet dit namelijk vroeg in de lente, na de ergste vorst. Als het goed is heb je alle bloemen van vorig jaar laten zitten. Deze bloemen hebben de struik in de winter beschermd tegen de vorst. Nu is de tijd aangebroken om ze te snoeien. In dit blog leg ik je uit hoe je een boerenhortensia snoeit.

hortensia snoeien

Stap 1: Knip de uitgebloeide bloemen af

Onder de uitgebloeide bloemen zitten nieuwe groene scheuten. Dit zijn meestal twee scheuten naast elkaar: de nieuwe bloemknoppen. Knip de uitgebloeide bloem af, net boven de nieuwe scheuten. Zo krijgen die goed de ruimte om deze zomer weer mooi te gaan bloeien. Let op dat je de bloemknoppen niet beschadigd.

bloemknoppen hortensia
knip uitgebloeide hortensia bloemen af

Stap 2: Knip de dode en evt. zwakke takken weg

Controleer of je struik dode takken heeft en knip deze weg. Je kan ook zwakke takken weghalen. Deze herken je aan een kale stam met alleen wat groen aan het uiteinde. Knip deze ook weg om je struik vitaal te houden. Als de struik al wat ouder is, kan je er ook voor kiezen om hele dikke takken weg te knippen. Zo verjong je hem. Knip nooit te veel weg. Als je de struik kleiner wilt hebben, overweeg dan om nu de helft van wat je weg wilt te snoeien en volgend jaar de andere helft.

knip dode hortensia takken weg

Bemest je struik

Bemest je struik nu, voordat het bloeit. Heb je een blauwe hortensia? Voeg dan speciale hortensia mest toe met blauwmaker. Hier zit aluminiumsulfaat in, wat de grond zuurder maakt en je bloemen blauw kleurt.

hoe snoei je een hortensia

Overige hortensia weetjes

  • Een hortensia houdt van zure grond

  • De uitgebloeide bloemen laat je in de winter zitten, ze beschermen de plant tegen strenge vorst.

  • Een pluimhortensia snoei je jaarlijks tot net boven de grond. Deze maakt jaarlijks nieuw hout aan waar bloemen aan verschijnen.

  • Je krijgt je bloemen weer blauw door aluminiumsulfaat aan de wortels te gieten, maar dit werkt alleen bij de blauwe soorten! Je kan een rode hortensia niet blauw maken. Een blauwe hortensia met een tekort aan aluminiumsulfaat, zal wel langzaam van paars naar rood/roze kleuren.

  • Je kan de bloemen van je hortensia heel goed drogen. Knip ze af wanneer ze in bloei zijn, laat ze drogen in een vaas en besproei ze daarna met haarspray. Zo blijven ze nog langer mooi.