Project Description
DIY bierbar, trouwbar
Afgelopen september trouwde mijn beste vriendin. Zij en haar man zijn beide speciaalbier liefhebbers en vroegen daarom Emma en mij om deze bar voor hen te maken. We zijn hier een paar maanden mee bezig geweest en ontzettend trots op het resultaat! Lees hier hoe we de bar hebben gemaakt en geniet van de foto’s van deze speciale dag <3
De bar bestaat uit twee delen: een basisdeel en een bovenstel. Lees dit hele artikel of spring snel naar een bouwfase:

Benodigdheden
Heel veel pallethout
Nog meer spijkers
Balken voor het frame
Latten om o.a. de deuren mee te verstevigen en de panelen te maken
Vier stevige wielen (die van mij kunnen een gewicht van 150kg dragen)
Balkendragers (om je frame te verstevigen)
Schroeven
Transparante beits
Plaatmateriaal, één voor de bodem en één om het tapsysteem op te plaatsen
Anti houtworm
Een tapsysteem
Afkortzaag
Hamer
Decoupeerzaag of handzaag
Houtlijm
Scharnieren en haakjes voor de achterdeuren
Aankleding zoals schoolbordverf, bloemen, een bel





Hoe de bar is opgebouwd
De bar bestaat uit twee delen:
- Basis: een frame met losse panelen die allemaal demontabel zijn
- Bovenstel: op de basis staat het tapsysteem met ombouw
We beginnen met het basisdeel. Stabiliteit is ontzettend belangrijk. De bar krijgt nogal wat te verduren. Hij moet voldoen aan minimaal deze eisen:
- Sterk genoeg zijn om te kunnen verrijden over ongelijk terrein (wanneer het tapsysteem nog leeg is)
- Stilstaand het gewicht kunnen dragen van 2 fusten, koolzuur fles, tapsysteem gevuld met water en het algemene gewicht van de bar (al dat hout wordt ook zwaar)
- Demontabel zijn zodat het kan worden opgeborgen
- Het moet dus ook robuust demontabel zijn, zodat de stabiliteit behouden blijft bij veelvuldig gebruik
- Prijs, trouwen is al duur genoeg dus het budget was beperkt
We maken eerst de basis van de bar. Zoals eerder genoemd is deze volledig demontabel. De demontabele onderdelen van de basis van de bar bestaan uit:
- Stabiele onderkant met wielen
- 4 zijpanelen
- stabiele bovenkant met plaat waar tapsysteem op komt te staan

Het bouwen van de basis

De balken van het onderstel zijn gefreesd voor extra stabiliteit. De balken zijn op elkaar gelijmd en de schroeven van de wielen gaan door beide balken heen.

Voeg twee dwarsbalken toe. Deze zijn nodig voor de stabiliteit tijdens het verplaatsen van de bar.

Stabiliteit checken, schat? Wil je ons door de tuin rollen?
Geen wielen voor nodig, rollend van het lachen gingen we al door de tuin.

Maak ook de bovenkant van het basisframe. Gebruik houtlijm en schroeven.

In deze balkdragers schuif je straks de zijpanelen. Deze worden aan het onder- en bovenstel vastgeschroefd.

Om de balken goed op de balkendrager te laten passen, moet je een stukje inzagen. Je kan er ook een stuk afzagen, maar door het op deze manier te doen kan je later gemakkelijker planken tegen de balk aanspijkeren. Bovendien is het stabieler.

Maak je frame af met de onderkant, bovenkant en 4 opstaande balken. De balkdragers zijn bevestigd aan de boven- en onderkant. De 4 balken staan los. Deze krijgen straks stabiliteit wanneer we de planken gaan vastmaken.

Maak als eerste het voorste paneel. Bevestig middenlatjes. Hier spijker je straks de planken tegenaan.

Als je planken verschillende breedtes hebben zoals die van ons, pas en meet dan even goed totdat je een passend paneel hebt. Spijker alle planken vast.

Het eerste paneel is af. Herhaal deze stappen voor de twee zijpanelen.

Herhaal de stappen van het voorpaneel ook voor het achterpaneel, maar let op, daar komen twee deuren in.

De scharnieren van de achterdeuren hebben we in het hout gelegd. Zo sluiten de deuren mooi aan op de achterwand.

De deuren sluiten d.m.v. een magneet.

Om zeker te weten dat de deuren gesloten blijven zit er ook een slotje op.

De zijpanelen worden bevestigd met het ophangwerk van een oud bed. Door het zijpaneel om hoog te tillen krijg je het weer los van het voor en achterpaneel.

Dit is even nauwkeurig passen en meten, maar als het eenmaal goed zit werkt het super. Het kan veel gewicht aan en wiebelt niet.

Voeg een bodem toe, maar schroef deze niet vast. Hier komen de fusten en koolzuur fles op te staan.

Stevigheidscheck 2, als het mij kan dragen, kan het vast ook twee fusten en een koolzuurfles dragen. Wacht even… hoe veel weegt dat precies?

Als je frame in elkaar staat zul je zien dat de planken op de balken nog ontbreken. Spijker deze nu pas vast zodat alles goed past. Deze planken blijven zitten aan de balken (zijpanelen).

Als je onderstel af is, bepaal je waar de tap komt te staan. Wij hebben er voor gekozen om deze aan de zijkant te plaatsen, zodat daarnaast ruimte komt voor bierglazen. Spijker een plaat vast op je bovenstel waar de tap later komt.
Hoera! Het basisdeel is nu af. Dit was het moeilijkste gedeelte. Nu gaan we de bovenkant maken.
Het bovenstel
Het bovenstel van de bar staat los op het onderstel. Geen zorgen, het is zwaar genoeg om nergens naartoe te gaan en de zijkanten vallen deels ook “in” het onderstel dus het is super stevig. Het bovenstel bestaat uit de volgende onderdelen:
- Het tapsysteem
- Ombouw
- “Aanrecht”

Tapsysteem
Wij maken gebruik van een zelfkoelend tapsysteem. Het is een grote metalen bak waarin twee spiralen zitten een koelmotor. Je vult de bak met water en laat dit water door de motor afkoelen. Het bier gaat door de spiralen en wordt zo indirect gekoeld. Voordelen van dit systeem zijn dat we geen voorgekoelde fusten nodig hebben en geen koelkast hoeven te gebruiken. Dat scheelt ook weer in kosten, ruimte en gemak. We hebben dit koelsysteem tweedehands op marktplaats gevonden voor €250,-. We hebben alleen de bierslangen vernieuwd. Leek ons wel zo hygiënisch.
Je kan deze bar ook maken met een ‘normaal’ tap systeem. Dan heb je muurtaps nodig en moet je in het basisdeel van de bar een koelkast plaatsen om je fusten gekoeld te houden (of gekoelde fusten aansluiten en die snel leegdrinken).

Het bouwen van het bovenstel
De ombouw van het bovenstel bestaat uit 1 deel. Doordat het kleiner is dan het basisdeel blijft het tilbaar. Bovendien is het tapsysteem niet demontabel en dit bovenstel kan je er op plaatsen, waardoor het niet veel extra ruimte inneemt op zolder.


Zet je tapsysteem op het basisdeel en begin met de bovenkant van de ombouw.

Maak, nadat je de bovenkant hebt gemaakt, ook de zijkanten dicht. Zorg dat het een stevig geheel is.
Ons tapsysteem heeft aan de rechterkant de motor zitten. Deze wil geventileerd worden. We hebben de latjes aan de rechterkant dus wat ruimte tussen elkaar gegeven, zodat er geventileerd kan worden.

Om de taps in de voorkant te laten vallen, zonder ze steeds te hoeven losdraaien, maak je twee plankjes met halve cirkel aan de ombouw vast. De rest van die plankjes komt aan het voorkant paneel. Het valt zo niet op dat ze eigenlijk los van elkaar zijn gezaagd.

Maak het voorste paneel en schuif deze als het ware in je ombouw. Wat op deze foto slecht te zien is (sorry) is dat aan dit voorste paneel ook een schot ziet die langs de linkerkant van het tapsysteem komt te zitten. Hierdoor kijk je niet tegen het metaal aan wanneer je een bierglas pakt.

Maak het L-vormige aanrechtblad. Deze ligt los in de bovenkant. Onze planken van het basisonderdeel zijn iets langer gelaten, zodat dit aanrechtblad er in valt. Je kan dit ook andersom doen en het er op leggen. Behoud een uitsparing voor je uitlekbak zodat ook deze mooi in de bar weg valt.

De bar begint al ergens op de lijken!

Maak plankjes voor bierglazen. Laat deze rusten op latjes die je aan de ombouw en de zijkant van het voorkantje bevestigt.

Met schoolbordverf heb ik de bordjes voor aan de taps gemaakt en ook de taps zelf geverfd. De bar wordt waarschijnlijk meerdere malen gebruikt, en zo kan er steeds wat anders op geschreven worden.
De bar is nu af! Ik heb de bar nog behandeld met anti-houtworm en beits en natuurlijk mooi aangekleed voor de speciale dag.
Extra foto’s van de bar met aankleding



