Project Description
Bouw je eigen regenton
Bouw een DIY regenton van pallethout en een kunststof ton.

In mei 2020 viel er maar 17,2 mm regen in de Bilt. Hoeveel zei je? Ja inderdaad.. zo weinig. Het gemiddelde ligt namelijk op 56,6 mm. Ik weet niet hoe jullie tuintje erbij lag, maar die van ons werd droger en droger.
Het klimaat verandert. We zeggen het al jaren, maar je kan er nu niet meer omheen. Grote periodes van droogte worden afgewisseld met enorme hoosbuien. Beide zijn een probleem. Te droge grond is niet in staat om enorme hoeveelheden water op te nemen. Als het dus eindelijk regent, belandt dat water dus allemaal in het riool. Zonde! We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om hier een beetje aan te helpen. Haal die tegels uit je tuin, plant meer groen aan en bouw een DIY regenton van pallethout en een kunststof ton! Een regenton is heel handig. Tijdens die enorme hoosbuien vul jij je ton, ontlast je de riolering en kan je dat water later weer over je tuintje gieten die dus langer groen blijft. Bovendien kun je je regenwater nog voor veel meer dingen gebruiken.
Regenwater is super om te gebruiken voor:
- Ramen wassen (regenwater bevat geen kalk dus je kan zonder strepen je ramen lappen)
- Auto wassen
- Tuin bewateren
- Bloemenvazen vullen (geeft geen kalkstrepen)
- Huisdieren water geven (zoals je konijnenhok)
- Kamerplanten bewateren (kamerplanten hebben veel liever regenwater dan het kalkrijke kraanwater)
Helaas heeft een regenton ook nadelen. Het neemt ruimte in beslag en de modellen die je in de winkel koopt zijn vaak prijzig en/of niet echt mooi. Wij vinden regentonnen van oude wijnvaten er bijvoorbeeld fantastisch uitzien, maar de prijzen hebben er tot nu toe voor gezorgd dat we er nog niet eentje hebben aangeschaft. Laatst vonden we een advertentie op marktplaats van iemand die GRATIS kunststof tonnen weggaf. Dit bracht ons tot een nieuw project: bouw een DIY regenton van pallethout en een kunststof ton.
Benodigdheden:
Een vat/ ton
Houten planken
Schroeven
Tegels of een standaard waar de ton op komt te staan
Sanitaire kit of teer
Boormachine
Klein (ijzer)zaagje
Sanitaire kit of teer
PVC buizen ter verlenging van de regenpijp water verdeler en het kraantje.

In deze tutorial laat ik je zien hoe ik samen met vriendin Emma twee regentonnen heb gemaakt. De basis bestaat uit een oud haringvat (een schone kunstof ton) met houten betimmering eromheen. De grote uitdaging is natuurlijk om deze ton vervolgens een kraantje te geven waarmee je ook daadwerkelijk regenwater kan verzamelen en tappen. Het was een erg leuk project om samen te doen. Al doende hebben we een hoop geleerd. Hoe we dat hebben gedaan, wat goed ging en wat minder goed ging, lees je hier.
Stap 1: Fix je ton
Zoek een ton m.b.v. een Marktplaats zoekopdracht
Een regenton stond al lange tijd op mijn wenslijst, maar ik vond de winkelmodellen niet mooi en te duur. Ik heb een half jaar een Marktplaats zoekopdracht bewaard, waarin ik zocht naar gratis regentonnen in een straal van 30km. Heb je een beetje geduld, dan kan ik je zeker aanraden om dit te doen. Na een half jaar kreeg ik namelijk een melding dat iemand gratis oude haringtonnen weg deed. Deze zijn 20 jaar oud, ruiken niet meer naar haring (gelukkig….) en zijn lucht- en waterdicht, perfect. Samen met een vriendin hebben we twee tonnen opgehaald en het klussen aan de DIY regenton kon beginnen.


Stap 2: Fix je hout
Regel lange, rechte houten planken. Bijvoorbeeld van pallethout.
Alles is te koop, maar als je een beetje je best doet kan je ook heel veel gratis vinden! Via marktplaats ben ik in contact gekomen met iemand die op zijn zaak alles geleverd krijgt op wegwerppallets. Hij moet betalen om die zooi te laten afvoeren, terwijl het voor mij ideaal timmerhout is. Eens in de zoveel tijd bel ik hem op en haal ik weer een zootje pallets op. Het uit elkaar halen is altijd veel werk en mij te zwaar. Gelukkig helpt een goede vriend me hiermee. Wanneer je alle planken eenmaal los hebt is het super om mee te werken. Ik had dus een ruime stapel aan pallethout beschikbaar om de ombouw voor deze twee regentonnen te maken.

Stap 3: Bepaal de hoogte van je regenton
Zet de ton op hoogte, zodat je een gieter onder je kraantje kan zetten.
Denk even goed na over waar je de ton wilt plaatsen. Hij moet in ieder geval bij een regenpijp komen te staan, zodat je water kunt verzamelen. Vervolgens wil je dit er ook uit kunnen tappen. Er zijn verschillende opties om dit te doen:
- Door m.b.v. een kraantje een gieter te vullen
- Door een slang aan te sluiten aan de ton
- Door een pomp in de ton te leggen
Bij de eerste twee opties moet je een kraantje maken. Deze wil je onderin je ton hebben. Dat betekent dus ook dat je ton niet op de grond kan staan. Water wil altijd omlaag vanwege de zwaartekracht. Wil je je tuin met een slang begieten, dan moet de ton dus hoger zijn dan jouw heupniveau, want dat is ongeveer de hoogte waarop jij de slang houdt wanneer je je tuin bewatert. Vul je een gieter vanuit je ton dan moet hij dus iets hoger staan dan je gieter. Wanneer je een pomp in je ton plaatst heb je de meeste druk. Dit is de ideale manier als je een grote tuin vanuit een regenton wilt bewateren. Deze ton kan dan ook prima op de grond staan, want de pomp pompt het water omhoog.
Emma en ik hebben elk onze eigen ton gemaakt dus ik behandel in dit blog alle opties voor het bouwen van een DIY regenton.
Ton A
Ton A is mijn regenton. Deze wordt alleen gebruikt om een gieter onder te vullen. Ik heb een pomp in de sloot achter ons huis liggen waarmee ik mijn tuin bewater. Ik ga deze regenton dus alleen gebruiken voor mijn kamerplanten en om mijn ramen mee te zemen. Mijn ton krijgt dus een simpel kraantje op gieter niveau.
Ton A lijkt een grote ton. In werkelijkheid is het een kleine ton die op een onzichtbare standaard staat.
Ton B
Ton B is Emma’s regenton. Zij gaat haar ton bij haar voordeur plaatsen. De ton krijgt een kraantje waarmee ze haar gietertje kan vullen, maar ook een pomp. Deze pomp pompt het water over haar schutting heen, zodat ze ook haar tuin kan bewateren. Omdat ze ook een kraantje wil, moet ook haar ton op hoogte worden geplaatst.

Ton B staat op een stoere standaard.
Stap 4: Schoonmaken
Maak de ton schoon zonder gebruik van chemicaliën.
Ik raad je aan om geen ton te kiezen waar een smerig goedje in heeft gezeten. Je wilt immers niet dat daar een residu van overblijft, wat je vervolgens over je tuin giet. In die van ons hebben haringen gezeten. Gelukkig was daar niets meer van te zien. We hebben de ton met biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel geschrobd, zodat er geen chemische troep in achter blijft.

Stap 5: Betimmering
Bevestig alle planken met een spanband om de ton, en schroef ze zo in 1x vast (zie omschrijving ton B).
Ton A
Ton A is mijn ton. Ik vind het zonde om hout weg te gooien, dus pas mijn ontwerp vaak aan naar de maat van mijn hout. De palletplanken waren 110cm lang, en zo hoog werd dus ook mijn ton. De ton komt op tegels te staan met betimmering tot aan de grond, waardoor je deze tegels niet ziet.
Om het hout aan de ton te bevestigen heb ik de ton op zijn kop op een recht oppervlak gezet. We hebben vervolgens plank voor plank hieraan bevestigd. De ton is aan de bovenkant smaller dan aan de onderkant. Om te voorkomen dat de ton van breed naar smal zou lopen, hebben we een dun plankje hout tussen de plank bevestigd. De planken kwamen hierdoor mooi recht te staan. Toch kwamen we in de rondte niet uit. Wat gaat er toch mis? Het blijkt dat dit niet de juiste methode is. Dit deden we beter bij ton B.

Ton B
Emma’s betimmering wordt de hoogte van de ton. We hebben de planken 2cm langer gezaagd dan haar ton lang was. Hierdoor kunnen we later een deksel ‘in de ton’ laten vallen. Ook haar ton was niet even breed aan de boven en onderkant. Dit viel echter minder op, doordat de ton lager is dan ton A. Het bevestigen van de planken verliep bij ton A niet fantastisch, dus hebben we dit keer een spanband gebruikt om alle planken strak om de ton heen te trekken. Op deze manier zaten ze allemaal recht en konden we ze heel gemakkelijk erin schroeven. Dit is dus echt de manier om dit te doen. De planken van ton A hebben we losgeschroefd en via deze methode opnieuw gedaan.

Waarschijnlijk kom je niet precies uit en moet je een plank in de lengte doorzagen om alles passend te maken. Een zaagbank zou dit heel makkelijk maken. Wij hebben dit niet dus hebben het met de decoupeerzaag gedaan. Even goed concentreren en recht zagen en het is gelukt!
We hadden ook het geluk dat onze tonnen twee dikke randen hadden waar we de planken op vast konden schroeven. Heb je dit niet? Span dan je planken vast aan je ton met een spanband en bevestig ze daarna met touw of metaal. Zoals je ook een wijnvat maakt.
![]() |
Tip: Maak een mal vanaf de grond tot de hoogte waar een gat geboord moet worden, waarmee je gemakkelijk alle planken kan voorboren op de juiste hoogte. |

Stap 6: Bevestig het kraantje
Bevestig je kraantje met teflon tape en PVC lijm.
Om water uit de ton te halen heb je een kraantje nodig. Je kan hiervoor een standaard regenton kraantje kopen. Normaliter bevestig je deze gemakkelijk aan een kunstof ton. Dit bleek bij ons wat lastiger. Tussen de ton en het hout zit wat ruimte. Het kraantje is niet lang genoeg om van de ton, door het hout te steken. We moesten dus een verlengstuk maken. Dit hebben we gedaan met een stukje PVC buis. We hebben dit op twee manieren gedaan. Beide methodes werken goed.
Ton A: Verlengstuk met rubberen overgang en teer.
Boor een gat wat iets groter is dan je PVC buis, druk hier een rubberen overgangstuk in en teer deze aan zowel de binnen- als buitenkant dicht. Laat dit een paar dagen drogen en druk de teer zo nu en dan aan. Wanneer je teer voldoende is opgedroogd, druk je heel voorzichtig de PVC buis erdoorheen. De buis drukt het rubber stevig tegen je ton aan waardoor het waterdicht is. In theorie heb je hier helemaal geen kit of teer voor nodig, maar doordat het bij ons niet direct waterdicht was hebben we teer toegevoegd. Volledig waterdicht en zelfs een klein beetje beweegbaar. Dit was best fijn, want daardoor scheurt er niets open waardoor het alsnog zou kunnen gaan lekken.




Ton B: Verlengstuk met PVC buis en sanitair kit
Boor een gat op exact de grootte van je PVC verlengstuk buis. Lijm deze vast met PVC lijm. Kit dit daarna aan de binnen- en buitenkant dicht met sanitaire kit. Je hebt bij deze methode minder spullen nodig en het werkt even goed.


![]() |
Test tussendoor of jouw constructie waterdicht is. Je kan het nu nog makkelijk aanpassen. |
Het kraantje bevestigen aan de PVC buis.
Boor een gat in je houten plank ter hoogte van waar het kraantje komt. Het helpt om een paar planken los te maken zodat je meer werkruimte hebt bij het vastmaken van je kraantje.
Zaag het PVC verleng buisje af op de gewenste lengte.
Om het kraantje te bevestigen aan de PVC buis hebben we teflon tape om het schroefdraad gedraaid. Hierdoor konden we het kraantje heel strak in de PVC buis draaien. Daarna hebben we de rand dicht gelijmd met PVC lijm. Zet een steen tegen je kraantje aan zodat hij goed aangedrukt wordt en laat het 12 uur drogen. Test of je kraantje waterdicht is.




Stap 7: De ton op zijn plaatst zetten
Zet je ton op een standaard, zodat je water kan gaan tappen uit het kraantje.
Regenton op tegels
Ton A

Ton A komt op tegels te staan. We hadden hier een hoogte van 6 tegels voor nodig. Deze hebben we stevig opgestapeld en daar de ton op gezet
Regenton met standaard
Ton B

Ton B krijgt een stoere standaard. Hierdoor zijn de planken korter gemaakt.

Stap 8: Het vulgat maken
Maak het vulgat onder je deksel. Lijm daar een PVC buisje aan vast die je later aansluit op het regenpijp vulautomaat.
Het vulgat hebben wij in de zijkant van de ton gedaan. We konden dit ook in de deksel maken, maar waren bang dat de ton dan zou gaan lekken wanneer hij helemaal vol zit. Het water zou dan namelijk de deksel omhoog kunnen drukken. Door het gat aan de zijkant te maken, stroomt overtollig water terug de regenpijp in zonder dat er druk op de deksel te staan.
Je kan het gat alsnog in je deksel doen, wanneer je je deksel goed kan afsluiten. Houd er dan wel rekening mee dat je je deksel misschien niet meer kan openmaken na bevestiging.
Het vulgat hebben we ter grootte gemaakt van de PVC buis. Dit is de grootte van de buis die je in je regentonvuller moet doen. Deze hebben we aan de ton vastgelijmd met PVC lijm en daarna dicht gelijmd en gekit tegen lekken.
De buis die hier doorheen gaat moet een klein beetje scheef lopen, zodat het water gemakkelijk van de regenpijp je regenton inloopt.




Stap 9: Regenpijp aanpassen
Sluit het regenpijp vulautomaat aan volgens de aanwijzingen die op de verpakking staan.
Nu we in de bovenkant van de ton een vulgat hebben en de ton op hoogte staat, weten we waar we in de regenpijp moeten gaan zagen. Wij hebben een regentonvulautomaat gekocht. Volgens de aanwijzingen van dit apparaat, moest er 13,5 cm uit de pijp worden gezaagd. Dit hebben we zorgvuldig afgemeten. Vervolgens hebben we de regenpijphouders losgeschroefd. Hierdoor kun je je regenpijp wat lostrekken van de muur en heb je meer ruimte om gemakkelijk te zagen. Na het zagen van de regenpijp, kon de regentonautomaat er ingezet worden. Dit hoeft niet gelijmd te worden. We hebben daarna de ton op zijn definitieve plaats gezet en aangesloten op het regentonvulautomaat. Tegen lekken hebben we deze aansluiting wel gelijmd met PVC lijm.
![]() |
Tip: Zaag je PVC materiaal met een ijzerzaagje. Hiermee heb je veel controle en door het fijne zaagblad ook weinig bramen. Evt bramen die je toch hebt, vijl of schuur je weg. |






Stap 10: Maak een deksel
Zaag een passend rond deksel.
Tot slot hebben we nog een mooi rond houten deksel gemaakt voor de regenton. Meet op hoeveel planken je nodig hebt voor je deksel (in ons geval 6) en schroef deze aan elkaar vast m.b.v. twee plankjes.
Bereken de straal van je ton en zaag een plankje op deze maat. Schroef deze plank in het midden van je deksel en trek rondom een cirkel met potlood.
Bereken nu de afstand van je decoupeerzaag (het zaagje <> de zijkant van je zaag) en zaag dit stukje van je plankje af. Zet nu de zaag tegen je plank aan en zaag m.b.v. deze mal een perfect rond deksel.



Doe de regendans!
Je weet nu hoe je je eigen DIY regenton van pallethout en een kunststof maakt! Ik hoop meestal op zonneschijn, maar ben nu stiekem met smart aan het wachten op de eerste regenbuien!
