Project Description

Maak je eigen DIY Aardbeientoren met bewateringssysteem

Maak je eigen DIY Aardbeientoren met bewateringssysteem! In dit blog leg ik je uit hoe ik mijn eigen, zelfwaterende(!) aardbeientoren heb gemaakt. Aardbeien hebben veel zon en water nodig, deze toren geeft ze beide. Vanwege het verticale design is hij ook nog eens super geschikt voor kleine tuinen en balkons en je kan er super veel aardbeienplantjes in kwijt. Lees dus gauw verder en eet deze zomer heerlijke aardbeien uit eigen tuin.

DIY Aardbeientoren

We gaan in dit blog een DIY Aardbeientoren maken. Deze is gemaakt van Douglas hout. Ik heb gekozen voor Douglas, omdat dat langer meegaat dan vurenhout, maar nog wel prettig werkt en betaalbaarder is dan hardhout. Bovendien heb ik al meerdere tuinmeubels gemaakt van Douglashout, dus dat past mooi bij elkaar. Let er bij het kiezen van je houtsoort op dat deze niet geïmpregneerd is. Geïmpregneerd hout is op de lange termijn giftig. De stoffen sijpelen langzaam in je grond en worden opgenomen door je aardbeienplanten. Kies dus voor onbehandeld hout.

Deze DIY Aardbeientoren met bewateringssysteem heeft in totaal 24 gaten voor aardbeienplantjes. Daarnaast is de bovenkant ook open, waar je ook nog 1 of meerdere plantjes in kwijt kunt. Het mooie aan deze toren is de manier van water geven. Geef je een toren als deze veel water van boven, dan zul je zien dat de grond uit de gaten loopt. De grond krijgt onvoldoende tijd om vocht op te nemen en je aardbeienplantjes zullen sterven. Deze paal heeft een ingebouwde tuinslang met gaatjes. Je geeft de pot dus van binnen uit water. Hierdoor loopt er geen grond weg en krijgen je aardbeien meer water. Ik heb een Gardena slangkoppeling aan het einde gedaan, waardoor ik hem zelfs kan aansluiten op mijn tuinslang. Watergeven was nog nooit zo makkelijk.

DIY Aardbeientoren planter

Geniet van aarbeien uit eigen tuin met deze zelfwaterende DIY aardbeientoren!

Benodigdheden:

Gereedschap:

Stap 1: De tuinslang

Een van de mooie dingen aan deze DIY aardbeientoren is dus dat je hem gemakkelijk water kunt geven. Dat doen we met een (oude) tuinslang die we in de paal verwerken. Lijm de slang met een lijmpistool (of andere sterke, niet giftige lijm) aan de achterste plank vast. Houd aan de bovenkant lengte over. Dit kunnen we later altijd nog inkorten. Prik er daarna gaatjes in met een priem of ander scherp voorwerp. Verdeel de gaatjes over de slang, maar doe er onderaan wat minder. Water zakt en we willen geen opstapeling van water onderaan de paal.

Tuinslang aardbeientoren
lijmen aardbeientoren

Tuinslang koppelingen

Wanneer de slang vast zit en gaatjes heeft maken we aan de bovenkant een normale tuinslangkoppeling vast. Doe hier dan een slangkoppelstukje in. Hierdoor kan je hem straks aansluiten aan je tuinslang en geloof me, daar ga je gelukkig van worden!

Gardena koppelstukken aardbeientoren
Koppelstukken bovenkant slang aardbeientoren

Waterstop

Aan de onderkant zetten we een waterstop. Hierdoor kan het water wat we door de slang laten lopen niet aan de onderkant weg. Dit drukt het water door de gaatjes de pot in.

aardbeientoren water waterstop tuinslang gardena

De ultieme tuinslang test

Nu komt het leuke: we gaan testen of je gaatjes groot genoeg zijn. Zet die kraan maar aan!

aardbeientoren tuinslang testen

Stap 2: Stevigheid is alles

Je aardbeientoren gaat gevuld worden met flink wat grond. Deze grond wordt nat en gaat een flinke druk uitoefenen op je paal. Daarom is het belangrijk om hem goed stevig te maken. Dit doen we met latjes aan de binnenkant.

Langs de verbindingen lijm en schroef ik balkjes. Deze vergroten de stevigheid van de verbindingen, waardoor de paal stabiel komt te staan. Daarnaast is het ook nog van belang om 4 (twee per kant) hart-op-hart balken te plaatsen. Deze trekken als het ware de tegenovergestelde planken naar elkaar toe. Deze stap heb ik in eerste instantie niet gedaan, maar ik kwam er al gauw achter dat dit wel nodig is. Ik heb hem dus even uit elkaar moeten schroeven om deze balkjes alsnog toe te voegen en de paal is nu super stevig!

Je kan prima resthout gebruiken om deze verstevigingen aan te brengen, maar houd er wel rekening mee dat je resthout van dezelfde houtsoort kiest. Verschillende houtsoorten werken anders en dat kan ongewenste gevolgen geven.

versteviging aardbeienpaal
bouwen DIY aardbeientoren

Stap 3: Bouw met WOW

Mijn excuses voor deze titel. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op, maar het rijmt wel leuk.

Anyway, het is tijd om de toren in elkaar te schroeven! Moet ik hier nog iets bij uitleggen? Waarschijnlijk niet.. Even voorboren, schroefje erin, doe het recht, doe het netjes en denk om je vingers.

bouw DIY aardbeientoren

Stap 4: Gatenkaas

Als je toren in elkaar staat gaan we gaten boren. Mijn gaten zitten 23 cm uit elkaar (van midden tot midden). Ik heb ze eerst afgemeten, daarna voorgeboord, en daarna met de gatenboor geboord. De voorkant is breder dan de zijkanten, waardoor ik de gaten hier speels naast elkaar heb gezet. Dit geeft hopelijk de plantjes ook meer ruimte om te groeien.

gatenboor
boormachine
gaten boren aardbeientoren

Stap 5: Nog een keer testen, omdat het kan en zo leuk is

water geven DIY aardbeientoren

Stap 6: Plaatsen en vullen

Ik heb even mijn sterke vent getackeld om de majestueuze aardbeienpaal voor me neer te zetten. Hij staat bij ons op een tegel helemaal waterpas. Wanneer hij staat is de paal nog enigszins wiebelig, maar nadat hij gevuld is met grond gaat hij geen ene kant op.  Onze buren hadden veel grond over na een verbouwing dus dat kwam best uit. Dit hebben we gemengd met compost. Er ging in totaal een hele kruiwagen aan grond en 4 emmers compost in. We vonden het een beetje aan de dure kant om het volledig met potgrond te vullen, maar je zou dit ook met tuinaarde kunnen doen. We hebben de grond nat gemaakt, voordat we het in de paal gooiden. Op die manier zakte het goed in. We hebben de paal zo twee dagen laten staan en het iedere dag water gegeven. Het grondniveau wat zakte hebben we aangevuld totdat we zeker wisten dat de gehele paal was opgevuld met grond. Is het al tijd voor plantjes?

vul de DIY aardbeientoren met grond
DIY zelfbewaterende aardbeientoren

Stap 7: Plant je aardbeienplantjes

Tot slot hoef je alleen nog maar plantjes te poten. Aardbeien gaan aan het einde van de zomer uitlopers aanmaken. Je kan er dus voor kiezen om een aantal gaten open te laten en later te vullen met deze uitlopers (stekken). Ik heb echter alle gaten gevuld. Mocht er een plantje doodgaan, dan kan ik dat lege gat alsnog opvullen met een uitloper, maar ik wil z.s.m. genieten van veel lekkere aardbeien en knip de uitlopers af. Op die manier gaat de energie naar de aardbeien en niet naar het stekproces.

Nu weet jij ook hoe je je eigen DIY Aardbeientoren met bewateringssysteem kan maken. Succes en eetsmakelijk!

DIY aardbeientoren aangesloten tuinslang
DIY Aardbeientoren

Is het jou ook gelukt? Leuk als je een berichtje achter laat 🙂

Doneer

Heb je wat aan een stappenplan gehad en vind je het leuk om mij te ondersteunen? Doe dan een vrijblijvende donatie. Deze donaties helpen mij leuke projecten te blijven ondernemen en deze site te kunnen onderhouden. Super bedankt!  
Doneer