Project Description

Geef een oude pot een nieuw leven

Ben je dat ene tafeltje zat of erf je de oude meubels van je oudtante? Geen nood! Al deze dingen kun je goedkoop en gemakkelijk opknappen met krijtverf. In deze DIY krijtverf en kleurwax tutorial laat ik jullie zien hoe ik een oude en beschadigde pot van de kringloop heb omgetoverd tot een stoere, industriële pot.

Wat is krijtverf?

Krijtverf is een poederige natuurlijke verf waar (zoals de naam al zegt) krijt in verwerkt is. Het heeft alleen natuurlijke kleuren en geeft een mat, egaal effect. Het is ideaal om te gebruiken om meubels mee op te knappen, omdat je het op alle ondergronden kan verven. Je kan het dus over (gelakte) meubels, tegels of zelfs textielen verven. Krijtverf wordt veel gebruikt in landelijke en brocante interieurs, maar je kan het ook modern en industrieel maken! Nog een groot voordeel voor ongeduldigen zoals ik… het is na 3 uur al opgedroogd en overschilderbaar! Je kan dus in één dag een leuk project afronden. Krijtverf is op waterbasis en je kan het lang bewaren. Is de krijtverf een beetje gaan klonteren of dik geworden? Voeg wat water toe en roer het goed door, dan kan je het gewoon weer gebruiken.

DIY krijtverf en kleurwax tutorial

Stap 1, kies je pot

Ik heb bij de kringloop voor €5,- deze oud pot gekocht. Hij is mooi groot, maar heeft wat kleurbeschadigingen. Perfect voor deze DIY krijtverf en kleurwax tutorial.

DIY krijtverf en kleurwax tutorial

Stap 2, Schoonmaken en schuren

Veel mensen zijn van mening dat schuren niet nodig is bij krijtverf. Krijtverf heeft van zichzelf namelijk een hele hoge hechting. Toch doe ik het meestal wel even. Het ligt aan de ondergrond. Schilder ik een stenen pot over? Dan maak ik het alleen schoon. Deze pot is echter van een vreemd, houtachtig materiaal. Het heeft tevens een kleine glans. Ik weet niet precies waar dit van is en wil zeker weten dat de verf goed hecht. Hierdoor schuur ik het kort met een fijn schuurpapiertje. Daarna maak ik het oppervlak schoon met ‘Eco clean Amazona’. Ik werk graag met dit merk. Het is helemaal natuurlijk, biologisch afbreekbaar, gifvrij, vrij van dierlijke ingrediënten en bovendien makkelijk in gebruik. Even sprayen en droogwrijven met een doek en klaar.

schuren DIY krijtverf en kleurwax tutorial

Stap 3, Krijtverf aanbrengen

Zodra de pot schoon is kun je de krijtverf gaan aanbrengen. Zoals bij iedere verf, moet je de verf eerst goed roeren. Krijtverf is op waterbasis dus als je het wat dunner wilt hebben, voeg je wat water toe. Als je het wat dikker wilt hebben, laat je het even met geopend deksel staan. Dan verdampt het water en wordt de verf vanzelf dikker.

Krijtverf kan aangebracht worden op welke manier dan ook. De meest gebruikte manieren zijn een roller of kwast, maar je kunt ook een borstel of spons gebruiken voor een doorgeleefd effect. Ik gebruik een kwast. Het doorgeleefde effect creëer ik later met de kleurwax. Zoals je op de foto kan zien is de krijtverf direct dekkend. Ik hoef slechts één laag aan te brengen. Verf niet alleen de buitenkant, maar ook een paar centimeter aan de binnenkant. Je vult de pot immers niet tot de rand met potgrond.

Laat de verf opdrogen voordat je verder gaat. Op de verpakking van jouw krijtverf staat de minimale droogtijd aangegeven. Voor mijn krijtverf is dat 3 uur. Ik gebruik Amazona krijtverf duiker-grijs.

krijtverf aanbrengen
amazona krijtverf

Stap 4, Kleurwax aanbrengen

Onze pot is nu egaal grijs. Om een doorgeleefd, stoer effect toe te voegen gaan we kleurwax aanbrengen. Ik gebruik wederom producten van Amazona. In dit geval de ‘Colourwax All Black’. Deze breng ik aan met een staalwol. Trek hiervoor eerst katoenen handschoenen aan. Staalwol kan vervelende jeuk op je handen geven en de handschoenen houden bovendien je handen schoon. Doop de staalwol in de wax en wrijf dit over de krijtverf. Je kunt zelf bepalen hoe veel je gebruikt. Ook de richting waarin je wrijft creëert een ander effect. Ik houd van een moderne uitstraling dus veeg alles 1 kant op, maar je kan ook rondjes draaien voor een wat landelijker effect.

Tip: start met een beetje wax onderaan je pot of op een testhoutje om te zien wat het doet en om te bepalen wat je mooi vind. Ga daarna verder op het zichtbare oppervlak.

voorbereiding wax
wax
amazona colour wax

Stap 5, Beschermen met vernis

Bescherm je werk met wat vernis, om het goed te beschermen en lang mooi te houden. Kies hiervoor een vernis die speciaal voor krijtverf is (en idealiter geen giftige stoffen bevat). Ik gebruik de Amazona Eco Finish. Dit breng ik aan met dezelfde kwast als waar ik de kalkverf mee aangebracht heb. Daarna de kwast even schoonspoelen, drogen en hij is weer klaar voor hergebruik.

De vernis geeft even een hele kleine glans. Deze vervaagt na een paar weken en dan heb je weer de matte uitstraling die bij je krijtverf past.

Je DIY krijtverf en kleurwax tutorial-pot is nu klaar! hopelijk is hij mooi geworden. Heb je vragen? Stel ze 🙂

DIY krijtverf en kleurwax tutorial
DIY krijtverf en kleurwax tutorial