Project Description

Bouw je eigen HOTTUB

van een IBC tank

IBC tank hottub

In dit blog ga ik jullie vertellen hoe ik een DIY hottub van een IBC tank heb gemaakt.  

De IBC tank heb ik gekregen van mijn neef. Hij werkt in de kasfundering en had er eentje over. IBC tanks worden gebruikt voor verschillende doeleinden. In die van mij had bekistingsolie gezeten, maar ze worden ook gebruikt voor minder chemische doeleinden zoals voedingsmiddelen of zelfs water. De mijne moest ik erg goed schrobben om alle troep eruit te krijgen. Een tank waar water in gezeten heeft is dus makkelijker ;-). Mocht je geen tank kunnen vinden in je directe omgeving, kijk dan op ebay/ marktplaats.

IBC tank

Stap 1: Reiniging tub

De eerste stap bij het maken van een DIY hottub van een IBC tank is dus het goed reinigen van de plastic tub. Zaag de bovenkant van het plastic af zodat hij open is. Dit kan met een zaag naar keuze. Ik vond de decoupeerzaag hier het makkelijkst bij. Wees er zeker van dat alle restanten van de vorige tubinhoud weg zijn. Je wilt immers geen chemicaliën in je hottub!

Eventuele chemische resten kan je inleveren bij de gemeente.

olie verwijderen
Goed schoonmaken
tank is goed schoongemaakt

Stap 2: Bouw een houten frame 

Haal de plastic tub uit het metalen frame, zodat je voldoende werkruimte hebt. Boor nu een houten frame aan het ijzer vast. Vergeet niet voor te boren met een metaal- en houtboortje. Dit frame gaan we straks gebruiken om de houten latten aan vast te timmeren en de ruimte die we nu overhouden wordt straks opgevuld met isolatiemateriaal. Plaats hierna de plastic tub weer terug in het frame. 

 

 

Frame om ibc tank

Stap 3: Loodgieterskills

Dit vond ik de grootste uitdaging van de hottub. Er moet een gat geboord worden in de hottub om een waterslang op aan te sluiten. Hoe maak je dat waterdicht?! Daar heb ik de volgende oplossing op bedacht. Let op dat je voldoende rubberen gummiringen en teflontape gebruikt, om het echt waterdicht te krijgen. 

Hottub water uitgang

 • Boor een gat op +- 40cm hoogte van 15 mm
 • Duw daar het dunste gedeelte van een knel/draad puntstuk 15 mm x 3/4″ BU doorheen
 • Schroef deze aan de binnenkant dicht d.m.v. een draad fitting connectiesnoer 3/4″
 • Schroef aan de buitenkant een verloopsok 3/4″ x 1/2″
 • Sluit hier een slangaansluitingskoppeling 1 1/4″ 32 mm op aan.

Spiraal

Mijn spiraal heeft een dikte van 15 mm. Ik heb de spiraal verlengd met twee koperen buizen van 50cm p/stuk. Wanneer je hottub aan staat wordt de spiraal ontzettend heet. Deze extra stukken koper blijven koel, waardoor je de spiraal kunt aanraken tijdens gebruik. Je waterslangen zullen hierdoor ook niet smelten door de hitte.

 • Verstevig de koperspiraal uiteinden met een koperen steunhuls (15 mm). Dit zorgt ervoor dat de knel puntstukken het koper niet indeuken.
 • Bevestig een knel/draad knie 15 x 15 mm tussen de spiraal en koperen buis. Dit doe je 2 keer (boven en onder).
 • Bevestig aan de onderste koperen buis een ?
 • Sluit hier een kraanstuk met inwendige schroefdraad 3/4″ op aan.
 • Aan de bovenste koperen buis heb ik nu alleen een tuinslang bevestigd. Deze past er precies op en heb ik geklemd met tiewraps. Als ik dit netjes zou willen doen dan heb ik een koppelstuk nodig waar de slang op past. Deze kun je bij de tuinsectie in je bouwmarkt kopen. Kijk voor een messing stuk t.o.v. kunststof. Dat kan beter tegen de hitte.

De slangen

Omdat ik in eerste instantie een intex pomp heb gebruikt om het water door het systeem te pompen, heb ik beschikking over 2 intex slangen van 28-32 mm. Bij de aanschaf van een vijverpomp heb ik gekeken of deze slangen daar op zouden passen. Het blijkt dat dit een vrij gangbare maat is. Mijn vijverpomp heeft al een aansluiting waar ik de slangen m.b.v. een ringklem aan vast kan zetten. Ik hoef de slangen dus alleen nog aan de hottub en spiraal te krijgen. Hier heb ik weer de slangkoppelstukken voor nodig. Aan de hottub kant moet een kraanstuk met inwensige schroefdraad worden bevestigd. Aan de spiraalkant moet de slangaansluitingskoppeling 1 1/4″ 32 mm op aangesloten worden. Je kan nu je circuit rond maken.

Het is helemaal lekvrij dus ik ben gelukkig met deze opstelling. Mocht je andere ideeën hebben om dit te kunnen realiseren, dan hoor ik ze graag. 

Houd er rekening mee dat wanneer je dit aan je tub hebt geplaatst, je de plastic tub niet meer (makkelijk) uit het frame kan halen.

binnenkant hottub uitvoer water
De uitvoer is net boven het houten frame bevestigd
bevestinging slang aan spiraal

Stap 4: Pump it up 

Ik heb mijn UIT gat geboord op 40 cm hoogte. Hier heb ik een 28 mm slang (zo eentje van een Intex pomp) aan vastgemaakt en deze loopt naar mijn vijver circulatiepomp. Deze pompt het water door de spiraal heen waar het water verwarmd wordt en de spiraal is op zijn beurt weer aangesloten op een tuinslang die terug de hottub in gaat. Ik heb deze er strak omheen gekregen. Lukt dat jou niet? Kijk dan eens naar de volgende onderdelen: . Ik heb dit eerst geprobeerd met een intex pomp, maar deze was niet in staat om water omhoog te pompen. Wellicht dat dit wel werkt wanneer je een tweede IN gat naast het UIT gat maakt, maar ik wilde hier wat vrijheid in houden dus heb een circulatiepomp aangeschaft. 

De uitvoer is net boven het houten frame bevestigd

Stap 5: Het oog wil ook wat – LED lichtjes 

In principe is onze DIY hottub van een IBC tank nu werkend, maar hij ziet er nog niet zo charmant uit. Daarom voegen we nog wat pareltjes toe. Ik heb een 5m RGB LED strip aan het metalen frame geplakt. Deze schijnt dus richting het plastic en komt er mooi doorheen.

MAAR LET OP

Ik heb een fout gemaakt…. Ik heb een RGB ledstrip gekocht die bediend wordt d.m.v. een infrarood afstandsbediening. Drie keer raden waar die ontvanger zit…. Inderdaad, onder het ducttape. Hoe kan je dit voorkomen?

 • Koop een LED strip die bediend wordt door je mobiel of een bluetooth afstandsbediening
 • Koop een LED stip die maar 1 kleur heeft (bijvoorbeeld warm-wit)
 • Verleng de kabel of koop een kabel die al lang genoeg is van een LED strip en zorg dat de ontvanger waterdicht en bereikbaar hangt
LED verlichting in hottub
bevestiging LED verlichting

Stap 6: Betimmering (1/2)

Zaag alvast alle planken op maat en houd deze apart. Ik heb pallethout van verschillende breedtes gebruikt, en heb vooraf gekeken hoeveel er per kantje passen. Meet dit dus vooraf uit, zodat je niet ook nog planken in de lengte hoeft te zagen. Begin in 1 hoek en timmer +- 2 planken vast.

 

Start betimmering

Stap 7: Isolatie

Ik heb glaswol isolatie gebruikt, maar je kan ook naar dakisolatie kijken. Dit was echter voordeliger en ik had het nog in huis. Het zal niet een eeuwig leven hebben, maar ik verwacht dat zolang het droog blijft het wel een aantal jaren kan uithouden. Het voordeel van deze glaswol matten is dat ze precies pasten!

 

Isolatie hottub glaswol

Stap 8: Betimmering (2/2). 

Je hebt op 1 hoek al wat planken getimmerd. Hier kun je nu het glaswol tussen plaatsen. Let op! Draag handschoenen wanneer je met glaswol werkt! Het kan irritatie op je huid geven. Timmer nu 1 voor 1 alle planken op hun plek en blijf steeds glaswol erachter toevoegen.

 

Stap 9: Warmte 

Ik heb een koperen spiraal gebruikt. RVS schijnt beter tegen chloor te kunnen, maar ik wil geen chloor gebruiken in mijn hottub dus voor mij was koper prima. Ik heb geprobeerd een spiraal op de ijzersloop te scoren, maar deze hadden ze niet. Na wat zoeken heb ik deze voor een paar tientjes op marktplaats gescoord.

 

Verwarmen met koperen spiraal in vuur

Stap 10: Afwerking

De plastic tub heeft nog een scherpe rand. Dit is natuurlijk niet fijn om tegenaan te zitten. Ik heb hier isolatieschuim voor buizen omheen gedaan. Dit is comfortabel om tegenaan te zitten, houdt opspattend water tegen en haalt de lelijke en scherpe rand weg.

Tot slot heb ik de hottub rood gebeitst. Naast de esthetische waarde, beschermt het ook het hout tegen weersinvloeden.

Je hebt nu je eigen DIY hottub van een IBC tank gemaakt!

IBC tank hottub
Rand en bankje

Maak een trap voor de hottub

Ik heb nu ook een kruidentrap gemaakt om gemakkelijker de hottub in en uit te gaan. Ook maken? Lees hier hoe ik dit heb gedaan.

Maak een kruiden trap
kruiden trapje

Doneer

Heb je wat aan een stappenplan gehad en vind je het leuk om mij te ondersteunen? Doe dan een vrijblijvende donatie. Deze donaties helpen mij leuke projecten te blijven ondernemen en deze site te kunnen onderhouden. Super bedankt!  
Doneer