Project Description
Bouw je eigen HOTTUB
van een IBC tank

In dit blog ga ik jullie vertellen hoe ik een DIY hottub van een IBC tank heb gemaakt.
De IBC tank heb ik gekregen van mijn neef. Hij werkt in de kasfundering en had er eentje over. IBC tanks worden gebruikt voor verschillende doeleinden. In die van mij had bekistingsolie gezeten, maar ze worden ook gebruikt voor minder chemische doeleinden zoals voedingsmiddelen of zelfs water. De mijne moest ik erg goed schrobben om alle troep eruit te krijgen. Een tank waar water in gezeten heeft is dus makkelijker ;-). Mocht je geen tank kunnen vinden in je directe omgeving, kijk dan op ebay/ marktplaats.

Stap 1: Reiniging tub
De eerste stap bij het maken van een DIY hottub van een IBC tank is dus het goed reinigen van de plastic tub. Zaag de bovenkant van het plastic af zodat hij open is. Dit kan met een zaag naar keuze. Ik vond de decoupeerzaag hier het makkelijkst bij. Wees er zeker van dat alle restanten van de vorige tubinhoud weg zijn. Je wilt immers geen chemicaliën in je hottub!
Eventuele chemische resten kan je inleveren bij de gemeente.



Stap 2: Bouw een houten frame
Haal de plastic tub uit het metalen frame, zodat je voldoende werkruimte hebt. Boor nu een houten frame aan het ijzer vast. Vergeet niet voor te boren met een metaal- en houtboortje. Dit frame gaan we straks gebruiken om de houten latten aan vast te timmeren en de ruimte die we nu overhouden wordt straks opgevuld met isolatiemateriaal. Plaats hierna de plastic tub weer terug in het frame.

Stap 3: Loodgieterskills
Dit vond ik de grootste uitdaging van de hottub. Er moet een gat geboord worden in de hottub om een waterslang op aan te sluiten. Hoe maak je dat waterdicht?! Daar heb ik de volgende oplossing op bedacht. Let op dat je voldoende rubberen gummiringen en teflontape gebruikt, om het echt waterdicht te krijgen.
Hottub water uitgang
- Boor een gat op +- 40cm hoogte van 15 mm
- Duw daar het dunste gedeelte van een knel/draad puntstuk 15 mm x 3/4″ BU doorheen
- Schroef deze aan de binnenkant dicht d.m.v. een draad fitting connectiesnoer 3/4″
- Schroef aan de buitenkant een verloopsok 3/4″ x 1/2″
- Sluit hier een slangaansluitingskoppeling 1 1/4″ 32 mm op aan.
Spiraal
Mijn spiraal heeft een dikte van 15 mm. Ik heb de spiraal verlengd met twee koperen buizen van 50cm p/stuk. Wanneer je hottub aan staat wordt de spiraal ontzettend heet. Deze extra stukken koper blijven koel, waardoor je de spiraal kunt aanraken tijdens gebruik. Je waterslangen zullen hierdoor ook niet smelten door de hitte.
- Verstevig de koperspiraal uiteinden met een koperen steunhuls (15 mm). Dit zorgt ervoor dat de knel puntstukken het koper niet indeuken.
- Bevestig een knel/draad knie 15 x 15 mm tussen de spiraal en koperen buis. Dit doe je 2 keer (boven en onder).
- Bevestig aan de onderste koperen buis een ?
- Sluit hier een kraanstuk met inwendige schroefdraad 3/4″ op aan.
- Aan de bovenste koperen buis heb ik nu alleen een tuinslang bevestigd. Deze past er precies op en heb ik geklemd met tiewraps. Als ik dit netjes zou willen doen dan heb ik een koppelstuk nodig waar de slang op past. Deze kun je bij de tuinsectie in je bouwmarkt kopen. Kijk voor een messing stuk t.o.v. kunststof. Dat kan beter tegen de hitte.
De slangen
Omdat ik in eerste instantie een intex pomp heb gebruikt om het water door het systeem te pompen, heb ik beschikking over 2 intex slangen van 28-32 mm. Bij de aanschaf van een vijverpomp heb ik gekeken of deze slangen daar op zouden passen. Het blijkt dat dit een vrij gangbare maat is. Mijn vijverpomp heeft al een aansluiting waar ik de slangen m.b.v. een ringklem aan vast kan zetten. Ik hoef de slangen dus alleen nog aan de hottub en spiraal te krijgen. Hier heb ik weer de slangkoppelstukken voor nodig. Aan de hottub kant moet een kraanstuk met inwensige schroefdraad worden bevestigd. Aan de spiraalkant moet de slangaansluitingskoppeling 1 1/4″ 32 mm op aangesloten worden. Je kan nu je circuit rond maken.
Het is helemaal lekvrij dus ik ben gelukkig met deze opstelling. Mocht je andere ideeën hebben om dit te kunnen realiseren, dan hoor ik ze graag.
Houd er rekening mee dat wanneer je dit aan je tub hebt geplaatst, je de plastic tub niet meer (makkelijk) uit het frame kan halen.



Stap 4: Pump it up
Ik heb mijn UIT gat geboord op 40 cm hoogte. Hier heb ik een 28 mm slang (zo eentje van een Intex pomp) aan vastgemaakt en deze loopt naar mijn vijver circulatiepomp. Deze pompt het water door de spiraal heen waar het water verwarmd wordt en de spiraal is op zijn beurt weer aangesloten op een tuinslang die terug de hottub in gaat. Ik heb deze er strak omheen gekregen. Lukt dat jou niet? Kijk dan eens naar de volgende onderdelen: . Ik heb dit eerst geprobeerd met een intex pomp, maar deze was niet in staat om water omhoog te pompen. Wellicht dat dit wel werkt wanneer je een tweede IN gat naast het UIT gat maakt, maar ik wilde hier wat vrijheid in houden dus heb een circulatiepomp aangeschaft.

Stap 5: Het oog wil ook wat – LED lichtjes
In principe is onze DIY hottub van een IBC tank nu werkend, maar hij ziet er nog niet zo charmant uit. Daarom voegen we nog wat pareltjes toe. Ik heb een 5m RGB LED strip aan het metalen frame geplakt. Deze schijnt dus richting het plastic en komt er mooi doorheen.
MAAR LET OP
Ik heb een fout gemaakt…. Ik heb een RGB ledstrip gekocht die bediend wordt d.m.v. een infrarood afstandsbediening. Drie keer raden waar die ontvanger zit…. Inderdaad, onder het ducttape. Hoe kan je dit voorkomen?
- Koop een LED strip die bediend wordt door je mobiel of een bluetooth afstandsbediening
- Koop een LED stip die maar 1 kleur heeft (bijvoorbeeld warm-wit)
- Verleng de kabel of koop een kabel die al lang genoeg is van een LED strip en zorg dat de ontvanger waterdicht en bereikbaar hangt


Stap 6: Betimmering (1/2)
Zaag alvast alle planken op maat en houd deze apart. Ik heb pallethout van verschillende breedtes gebruikt, en heb vooraf gekeken hoeveel er per kantje passen. Meet dit dus vooraf uit, zodat je niet ook nog planken in de lengte hoeft te zagen. Begin in 1 hoek en timmer +- 2 planken vast.

Stap 7: Isolatie
Ik heb glaswol isolatie gebruikt, maar je kan ook naar dakisolatie kijken. Dit was echter voordeliger en ik had het nog in huis. Het zal niet een eeuwig leven hebben, maar ik verwacht dat zolang het droog blijft het wel een aantal jaren kan uithouden. Het voordeel van deze glaswol matten is dat ze precies pasten!

Stap 8: Betimmering (2/2).
Je hebt op 1 hoek al wat planken getimmerd. Hier kun je nu het glaswol tussen plaatsen. Let op! Draag handschoenen wanneer je met glaswol werkt! Het kan irritatie op je huid geven. Timmer nu 1 voor 1 alle planken op hun plek en blijf steeds glaswol erachter toevoegen.


Stap 9: Warmte
Ik heb een koperen spiraal gebruikt. RVS schijnt beter tegen chloor te kunnen, maar ik wil geen chloor gebruiken in mijn hottub dus voor mij was koper prima. Ik heb geprobeerd een spiraal op de ijzersloop te scoren, maar deze hadden ze niet. Na wat zoeken heb ik deze voor een paar tientjes op marktplaats gescoord.

Stap 10: Afwerking
De plastic tub heeft nog een scherpe rand. Dit is natuurlijk niet fijn om tegenaan te zitten. Ik heb hier isolatieschuim voor buizen omheen gedaan. Dit is comfortabel om tegenaan te zitten, houdt opspattend water tegen en haalt de lelijke en scherpe rand weg.
Tot slot heb ik de hottub rood gebeitst. Naast de esthetische waarde, beschermt het ook het hout tegen weersinvloeden.
Je hebt nu je eigen DIY hottub van een IBC tank gemaakt!


Maak een trap voor de hottub
Ik heb nu ook een kruidentrap gemaakt om gemakkelijker de hottub in en uit te gaan. Ook maken? Lees hier hoe ik dit heb gedaan.
Beste ,
Ik vind het knap hoe je van regenton en hout een prachtige hot tub hebt gemaakt. Ik wil dit weekend ook eentje maken. Ik zie dat de internet dat de hoogte vaak verschilt en dat er sommige het metalen frame afzagen tot aan volgende horizontale metalen balk. Wat zou jij aanraden , maximale hoogte gebruiken of iets lager maken ?
Met vriendelijke groeten Tommy
Ha Tommy, leuk dat je de uitdaging ook aan gaat! Ik heb het frame niet afgezaagd. Als wij in de hottub zitten, zitten we op een bankje of op de grond. We gaan soms op de grond zitten zodat we niet de hele ton met water hoeven te vullen. Beide zit comfortabel. Je hoofd zit namelijk ook altijd in de ton. Ik kan me voorstellen, dat als je de ton afzaagt, je misschien met je hoofd tegen de houten rand aan zit en/of dat je last kan krijgen van evt. wind. Maar wie weet, misschien valt dat ook wel mee. In een hogere ton kan je meer water kwijt, wat ook langer duurt om op te warmen, maar het voordeel is wel weer dat als wij op een bankje zitten, we alsnog tot en met onze schouders onder water kunnen zitten. Ik denk dat dat niet meer past wanneer je de ton afzaagt. Hopelijk heb ik je hier wat mee kunnen helpen. Heel veel succes en deel je een foto als het gelukt is?
Heel gaaf project en mooi uitgevoerd. Aangezien je geen chloor gebruikt, vul je de tank iedere keer voor gebruik? En vul je hem dan met koud water?
Ik zou zoiets ook heel graag willen bouwen maar zou dan het water er in willen laten en voor gebruik opwarmen. Hoe lang duurt het opwarmen tot 38 graden ij jou met een vuurtje zoals op je foto?
Bedankt Wouter! Normaliter vul ik de tank met koud water en warm ik hem op met vuur. De tijd om het op te warmen is heel erg afhankelijk van de omstandigheden: buitentemperatuur, kwaliteit van het hout (ik gebruik vaak pallethout wat minder heet wordt dan bijvoorbeeld restjes hardhout). Ook de manier waarop je je fikkie stookt maakt uit. Voorheen stookte ik het vuur in een vuurschaal. Dit was niet efficiënt. Door de wind ging ik te snel door mijn hout heen en werd het onvoldoende heet. Tegenwoordig heb ik een oud olievat waarin ik het vuur opstook. Dit wordt een hete oven waardoor mijn hottub sneller warm wordt. In de zomer duurt het maar 2 a 3 uur voordat de hottub heet is. In de winter duurt het langer. Ik heb er zelfs wel eens 6(!) uur over gedaan. Dit kwam wel, omdat het vroor, hard waaide en ik nog gebruik maakte van een vuurschaal en oud hout. Ik verwacht dat het deze winter beter zal gaan.
In de zomer laat ik de hottub wel eens een tijdje gevuld en onverwarmd staan. Ik heb er laatst dus wel chloor in gebruikt icm een filterpomp. Dit water kan ik alleen niet door de koperen spiraal laten lopen. Daar heb je een goede RVS spiraal voor nodig. In de toekomst wil ik gaan kijken naar een UV lamp welke de bacteriën dood. Dan heb ik amper chloor nodig. Ik vind het niet prettig om een paar uur in een chloor-bad te zitten en het is lastiger om dit water uit de hottub te krijgen. Ik kan chloor-vrij water in de sloot achter ons huis laten lopen. Chloor water moet ik afpompen naar een afvoer.
Deze zomer heb ik ook een elektrische zwembadverwarming aangeschaft. Hiermee kan ik overdag de hottub al langzaam laten opwarmen en kan ik er ‘s-avonds snel in. Wel zo prettig voor de buren als ik ‘s-avonds pas een vuurtje stook en met de zonnepanelen op ons dak hoef ik me niet heel schuldig te voelen als ik dat zo nu en dan doe. De combinatie van een elektrische verwarming en vuur is heel prettig. De elektrische verwarming kan ook de hottub op temperatuur houden wanneer je vuurtje langzaam afneemt.
Hopelijk kan je hier iets mee. Als je nog vragen hebt hoor ik het graag. Succes met je project!
Hoi leuke hottub heb je geknutseld.
Is er voldoende ruimte voor 2 (slanke) volwassenen om toch relax te zitten?
Kleine tip van mijn kant: neem voor de isolatie pir of pur platen deze isoleren beter en nemen gaan water op en vergeet de bodem niet te isoleren.
Groet Gerrie
Ha Gerrie, Bedankt voor je tip! Ik ben het met je eens dat die soorten isolatiemateriaal wellicht beter zijn. Ik was bang dat mijn optie snel zou gaan schimmelen. Dat is gelukkig niet het geval. Er kan geen regen- of hottubwater bij het isolatiemateriaal komen. Ik heb ook een deksel op mijn hottub liggen dus er komt ook niet echt dauw in. De bodem heb ik niet geïsoleerd, maar ik denk zeker dat het voordelig kan zijn om dit wel te doen. Ga je er zelf ook een maken?
Qua comfort: twee mensen zitten comfortabel. Zeker als je er een bankje in maakt kan je heerlijk zitten. Wij zitten er ook regelmatig met 3 of 4 man in, maar dan houd je toch wat meer je benen bij je. Met z’n tweeën heb je genoeg ruimte om je benen kwijt te kunnen.
Tinus, wat was ik blij met die hottub van jou. Ik heb deze net af hier en wij gaan hem als icetub gebruiken. Heerlijk ff 3 minuten in de bak na een saunarondje achter in de tuin. Hihi.
Wat voor uv lamp kan ik gebruiken ipv chloor??
Hoor graag weer.
Ha Marcel, wat gaaf om een foto te zien van het eindproduct! Hij ziet er heel mooi uit. Ik heb zelf nog geen uv lamp, maar ik heb deze op het oog om aan te gaan schaffen i.c.m. een zandfilterpomp. Hopelijk heb ik je hier weer wat verder mee geholpen. Succes!
Inmiddels hebben we onze eerste coldtub rondes gehd. Heerlijk en super koud na een saunarondje. Heerlijk geniet dus.
De lamp en zo zoeken we nog op.
Inmiddels hebben we onze eerste coldtub rondes gehad. Heerlijk en super koud na een saunarondje. Heerlijk geniet dus.
De lamp en zo zoeken we nog op.
Hoi Tinus! Het ziet er zo gaaf uit, wat mooi gedaan zeg! Ben nog een beetje aan het rondzoeken of ik me hier aan ga wagen, als persoon met 2 linker handen. Wel vroeg ik me af welke elektrische zwembadverwarming je uiteindelijk had aangeschaft, en hoe lang het daarmee duurt om op te warmen? 🙂
Groetjes,
Susy
Hoe lang is de spiraal die je gebruikt hebt?
Ha Rody,
Mijn huidige spiraal is een koperen spiraal met een diameter van 15mm en een lengte van bijna 8 meter. Hij verwarmd het bad in ongeveer 3 uur. Ik heb laatste een nieuwe spiraal gekocht met een diameter van 28mm en 12m lang. Ik denk dat de hottub daarmee nog sneller warm is en ik hopelijk een minder groot vuur hoef te stoken. Ik ben nog bezig om er een kachel omheen te bouwen, maar zodra het af is deel ik mijn ervaringen.
Ik kan je in ieder geval al wel aanraden dat als je met chloor gaat werken, je een RVS spiraal nodig hebt. Chloor en chroom gaat niet goed samen.
Succes!
Leuk om te zien hoe je van een IBC tank een hottub hebt gemaakt! Het is natuurlijk een ideaal formaat. Daarnaast is de diepte ook erg prettig denk ik. Ik ben overigens benieuwd hoe je deze schoonmaakt. Ik neem aan dat je af en toe het water moet verversen.
Ha Vincent, Bedankt voor het compliment! :D. Het is zeker een heel fijn formaat.
Wat betreft de schoonmaak: in het begin vulde en leegde ik de hottub bij ieder gebruik. Dat was ik snel zat. Ik heb nu een zandfilterpomp die iedere dag een paar uur draait. Ik houd het water goed door het te behandelen met chloor en andere zwembad/spa producten. Ongeveer 4x per jaar verschoon ik het water door de hottub leeg te laten lopen, filters schoon te maken en opnieuw te vullen. Dit bevalt goed. Het volgende op mijn verlanglijst is een UV-lamp. Dat doodt veel bacteriën en virussen, waardoor ik nog maar 20% van de huidige hoeveelheid chloor hoef te gebruiken. Ga je zelf ook een hottub maken?
Hi Tinus,
We zijn van plan deze zomer dit gave project ook te gaan uitvoeren.
Heb jij nog een idee of we een RVS Spiraal zelf kunnen maken?
Of een idee waar je dat voor een klein prijsje op de kop kan tikken.
Groetes,
Derek
Ha Derek,
Gaaf dat jullie ook de uitdaging aangaan! Zo’n spiraal zelf buigen is best lastig, omdat metaal snel knikt. Ik zou Marktplaats een tijdje in de gaten houden. Maak bijvoorbeeld een zoekopdracht aan voor een RVS316 spiraal. Dat type RVS kan het beste tegen chloor en zal dus niet gaan roesten. Er zijn mensen die dit soort spiralen als hobby maken, die worden altijd wel aangeboden, maar kunnen duur zijn. Ik heb een tijdje gezocht op Marktplaats tot er een werd aangeboden die uit de industrie kwam als koelspiraal. Doordat deze gebruikt is was het een stuk goedkoper. Ik moet er alleen nog slangkoppelingen op (laten) lassen.
Hopelijk kan je het snel vinden! Succes met je project!
Hoi Tinus,
Thx voor de tip, we zitten een beetje in de eindfase dus een foto wordt eerdaags gedeeld.
Wat zijn jouw ervaringen met een Intex pomp?
We hebben er nu eentje (nog niet getest) maar we zijn bang dat de pomp het water niet terug omhoog in de IBC kan pompen, hoe kijk jij hiernaar?
Groetjes,
Derek