Project Description

Maak je eigen bijenhotel

Maak je eigen bijenhotel met een oude boomstronk of tak. Of in dit geval zelfs: een oud stuk boomwortel.

Bijen hebben gaten nodig van +- 15cm diep en een diameter tussen de 6 en de 8 mm. Het hout moet droog en vrij van scheuren zijn. Dus zaag je stronk, tak of wortel in stukken en ga los met je boormachine. Ik heb gaten van 6, 7 en 8 mm geboord. Voor iedere bij wat wils.

Bijenhotel per 3 boomstammen
bijenhotel uit stuk hout

Hang je zelfgemaakte bijenhotels op, gericht op het oosten. Bijen kiezen graag een zonnige plek, maar een die niet de hele dag in de brandende zomerzon hangt. Dat kan de jonge bijen beschadigen. De ochtendzon op het oosten is dus perfect.

Bijenweetjes

  • Solitaire bijen leggen meerdere eitjes in één gat. Ze maken kamers tussen ieder ei in. Die kamers worden gemaakt door een tussenschot van nectar en stuifmeel. Het uiteinde wordt dichtgemetseld met leem, zand of bladeren.

  • De vrouwtjesbij komt in het voorjaar uit, gaat dan op zoek naar voedsel en een nieuwe nestplaats. Na de paring legt ze haar eitjes en eind van de zomer sterft ze zelf. De cyclus begint opnieuw.

  • Er zijn ook bijen en hommels die in de grond hun nest maken. Dit doen ze door een tunnel in een zanderige grond te graven en daar hun larven te laten opgroeien.

  • Afhankelijk van het type bij, verzamelen ze hun voedsel in een straal van 200 tot 5000 meter van hun nest. Zorg dus dat je voldoende bloemen in je tuin hebt om ze van voedsel te voorzien.

  • Ruim ‘s-winters nooit je bijenhotel op! De larven overwinteren in de tunnels en komen in het voorjaar pas uit. De beste plek om je bijenhotel schoon te maken is in de zomer, nadat alle bijen zijn uitgekomen en voordat nieuwe eieren worden gelegd. Je kan aan de dichtgemetselde gaten zien of je bijenhotel momenteel in gebruik is.

  • Gaten die eenmaal gebruikt zijn, worden niet nog een keer gebruikt. Je bijenhotel heeft dus niet het eeuwige leven en kan uiteindelijk het beste vervangen worden.