Project Description

Lampenkap van wol

DIY woldraad lamp

Benodigdheden:

  • Wol of touw naar keuze (ik heb grijze en blauwe wol gebruikt) 
  • Behangplaksel
  • Strandbal (of grote ballon) 
  • Een plek om te drogen(!)

Duratie:

  • 15 min voorbereiding 
  • 1 uur touw wikkelen 
  • 1 tot 5 dagen droogtijd

Deze lamp is ontzettend leuk en gemakkelijk om te maken. Het proces is heel simpel. Hang de strandbal op door een stuk touw aan het opblaastuutje te binden. Haal een lang stuk wol door het behangplaksel en bind het stevig om de bal heen. Je kan de wol in stukken knippen om dit makkelijker te maken, maar ik vond het mooier om het touw uit 1 deel te laten bestaan. Doordat ik twee kleuren heb gebruikt, wisselde ik blauw en grijs steeds af. Wikkel zo een hele tijd door totdat je tevreden bent over de dichtheid van je lamp.

wollen lampenkap wikkelen

Hang hem nu op een plek waar hij goed kan drogen. Ik had verwacht dat dat niet zo lang zou duren, dus heb de bal in onze douchecabine opgehangen. Dit was geen goede plek, want het duurde bijna een week(!) voordat de bal helemaal droog was. Gelukkig zitten we graag in bad :). Wellicht gaat een plek boven een verwarming een stuk sneller dan een vochtige badkamer. 

wollen lampenkap drogen

Als de bal volledig droog en uitgehard is, maak je met een schaar een gat aan de bovenkant. Steek de ballonbal lek en trek hem voorzichtig uit je lampenkap. 

Nu moet er alleen nog een fitting in de lampenkap worden bevestigd. Je kan een frame buigen uit ijzerdraad, je kan het binnenwerk van een oude lampenkap gebruiken of je kan het aan een touw hangen. Het laatste heb ik gedaan. Ik heb de draad van de fitting vastgemaakt aan de bovenkant van de lampenkap. Zo hangt hij mooi in het midden en hoefde ik niet ingewikkeld te doen met ijzerdraad. Op de foto zie je nog een witte draad aan de fitting zitten, maar deze ga ik nog vervangen met een zwarte. Je kan ook je restjes wol om de fittingdraad draaien. 

eindresultaat wollen lampenkap

Lessons learned:

  • Ik heb dit aan mijn aanrecht gedaan. Door de bal aan de afzuigkap te hangen kon ik er goed bij en ik kon ook alles weer mooi schoonmaken. Echter, als je de ruimte hebt, doe dit dan op een plek waar je de bal niet meer hoeft te verplaatsen totdat hij droog is. 
  • Het drogen duurde langer dan verwacht.